亚城论坛

用户名  找回密码
搜索
热搜: 活动 交友 discuz

《经典好好聼》104《千风之歌》

精灵王

所谓的曾经,就是幸福

社区居民

http://www.youtube.com/watch?v=yqzCwcL9xDc (秋川雅史君)

http://www.youtube.com/watch?v=C-TmjorBNeo (臺湾国立大學合唱团)

精灵王

所谓的曾经,就是幸福

社区居民

This is the original poem written by ME Frye in 1932, which inspired the birth of this beautiful Japanese song.

《Do Not Stand At My Grave And Weep》

Do not stand at my grave and weep
I am not there. I do not sleep.
I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glints on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.
When you awaken in the morning's hush
I am the swift uplifting rush
Of quiet birds in circled flight.
I am the soft stars that shine at night.
Do not stand at my grave and cry;
I am not there. I did not die.

匿名  发表于 2014-3-10 09:55:01
台湾唱的要比日本好多了。thanks。

精灵王

所谓的曾经,就是幸福

社区居民

回 2楼(游客) 的帖子

谢谢分享。这首歌我听过很多版本,这两个版本我最喜欢。美声和流行唱法风格迥异,很难在一起比较。流行唱法比较容易和听者互动,而美声唱法如果你仔细倾听,那种不用麦克就可以将音乐送到最后一排听者的功底非一日之功。秋川君和森麻季是我比较喜欢的日本当今美声界的艺术家。而臺大合唱团也是我很喜欢的一个合唱团,实在太有气场了。晚安。

精灵王

所谓的曾经,就是幸福

社区居民

這是歌词的国文翻译。觉得翻译的很美。大马航空空难7天以后还真相不明,祈祷ing...

千 風 之 歌 (新井满)

請不要佇立在我的墓前哭泣

因為我並不在那裡

我並沒有沉睡不醒

而是化為千風

我已化身為千縷微風

翱翔在無限寬廣的天空裡

秋天

我化身為陽光

照射在田野間

冬天

我化身為白雪